Sprzedaż posiłków na wynos w świetle wyroku TSUE

07.05.2021 / Publikacje / Podatki

Dnia 22 kwietnia 2021 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał niezwykle istotny wyrok
w sprawie C-703/19 na skutek przedstawionych przez Naczelny Sąd Administracyjny pytań prejudycjalnych z perspektywy funkcjonowania branży gastronomicznej.

Wyrok TSUE przerywa nieustające wątpliwości interpretacyjne, które pojawiały się w zakresie prowadzenia punktów gastronomicznych w formie:

  • „drive in”,
  • „walk through”,
  • „food court”,
  • „wewnątrz punkt sprzedaży”,

w zakresie dotyczącym opodatkowania odpowiednią stawką VAT.

Przedsiębiorcy prowadzący działalność w branży gastronomicznej napotykali istotne trudności
w zakresie odpowiedniej kwalifikacji prawno-podatkowej dokonywanej sprzedaży, ze względu na złożony oraz niejednolity proces sprzedaży w relacji z klientem (zależny od jego woli) w ramach wyżej wymienionych form prowadzenia punktu gastronomicznego.

Trybunał z jednej strony jednoznacznie wskazał, iż „w przypadku usług złożonych przeważający element transakcji należy określić w oparciu o punkt widzenia konsumenta. Jeżeli konsument nie zdecyduje się na skorzystanie z zasobów materialnych i ludzkich udostępnionych przez podatnika, zasoby te nie mają dla konsumenta decydującego znaczenia. Dlatego też w tym przypadku należy uznać, że dostarczaniu żywności lub napojów nie towarzyszy żadna usługa wspomagająca i że przedmiotową transakcję należy zaklasyfikować jako dostawę towarów.”

Natomiast z drugiej strony po analizie uzasadnienia wyroku Trybunału odczuć można swoisty niedosyt, gdyż Trybunał nie zdecydował się na jednoznacznie i końcowe przecięcie narastających wątpliwości w orzecznictwie wskazując, że: „Do sądu krajowego należy ustalenie w świetle kryteriów przedstawionych w (…) wyroku, czy różne systemy sprzedaży wprowadzone przez podatnika są objęte zakresem pojęcia „usług restauracyjnych lub cateringowych”.

Wśród czynników podlegających ocenie są odpowiednio:

  1. obecność kelnerów,
  2. istnienie obsługi polegającej w szczególności na przekazywaniu zamówień do kuchni,
  3. układ dań na talerzach i podawanie ich klientom,
  4. istnienie zamkniętych i utrzymywanych w odpowiedniej temperaturze pomieszczeń przeznaczonych do konsumpcji żywności,
  5. szatnie i toalety,
  6. wyposażenie (naczynia, meble oraz sztućce).

Reasumując pomimo swoistego niedosytu po wyroku TSUE, należy go poczytywać jako niewątpliwie korzystny dla branży gastronomicznej, pozwalający restauratorom opodatkowywać 5% stawką podatku VAT dokonywaną sprzedaż posiłków na wynos.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani szczegółowymi informacjami w odniesieniu do wskazanego powyżej zakresu, uprzejmie prosimy o kontakt.

Anna Kuleszyńska, Radca prawny, Doktor nauk prawnych, e-mail: a.kuleszynska@siw.pl

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera






    Powiązane

    09.07.2024 / Aktualności

    Kamil Książek o fundacjach rodzinnych w artykule dla Infor

    01.07.2024 / Aktualności

    Natalia Dołowa o zaliczaniu wydatków na energię do kosztów kwalifikowanych dla dziennika Rzeczpospolita

    26.04.2024 / Publikacje

    Podatek minimalny dla podatników CIT od 1 stycznia 2024 roku

    03.04.2024 / Publikacje

    Rozliczenie roczne PIT za 2023 rok

    29.02.2024 / Publikacje

    Zmiany w amortyzacji budynków niemieszkalnych i budowli od 1 stycznia 2024 r.

    19.02.2024 / Publikacje

    Estoński CIT można wybrać przed zamknięciem ksiąg rachunkowych oraz sporządzeniem sprawozdania finansowego

    Powrót na górę