Sprzedaż posiłków na wynos w świetle wyroku TSUE
07.05.2021 / Publikacje / Podatki
Dnia 22 kwietnia 2021 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał niezwykle istotny wyrok
w sprawie C-703/19 na skutek przedstawionych przez Naczelny Sąd Administracyjny pytań prejudycjalnych z perspektywy funkcjonowania branży gastronomicznej.
Wyrok TSUE przerywa nieustające wątpliwości interpretacyjne, które pojawiały się w zakresie prowadzenia punktów gastronomicznych w formie:
- „drive in”,
- „walk through”,
- „food court”,
- „wewnątrz punkt sprzedaży”,
w zakresie dotyczącym opodatkowania odpowiednią stawką VAT.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność w branży gastronomicznej napotykali istotne trudności
w zakresie odpowiedniej kwalifikacji prawno-podatkowej dokonywanej sprzedaży, ze względu na złożony oraz niejednolity proces sprzedaży w relacji z klientem (zależny od jego woli) w ramach wyżej wymienionych form prowadzenia punktu gastronomicznego.
Trybunał z jednej strony jednoznacznie wskazał, iż „w przypadku usług złożonych przeważający element transakcji należy określić w oparciu o punkt widzenia konsumenta. Jeżeli konsument nie zdecyduje się na skorzystanie z zasobów materialnych i ludzkich udostępnionych przez podatnika, zasoby te nie mają dla konsumenta decydującego znaczenia. Dlatego też w tym przypadku należy uznać, że dostarczaniu żywności lub napojów nie towarzyszy żadna usługa wspomagająca i że przedmiotową transakcję należy zaklasyfikować jako dostawę towarów.”
Natomiast z drugiej strony po analizie uzasadnienia wyroku Trybunału odczuć można swoisty niedosyt, gdyż Trybunał nie zdecydował się na jednoznacznie i końcowe przecięcie narastających wątpliwości w orzecznictwie wskazując, że: „Do sądu krajowego należy ustalenie w świetle kryteriów przedstawionych w (…) wyroku, czy różne systemy sprzedaży wprowadzone przez podatnika są objęte zakresem pojęcia „usług restauracyjnych lub cateringowych”.
Wśród czynników podlegających ocenie są odpowiednio:
- obecność kelnerów,
- istnienie obsługi polegającej w szczególności na przekazywaniu zamówień do kuchni,
- układ dań na talerzach i podawanie ich klientom,
- istnienie zamkniętych i utrzymywanych w odpowiedniej temperaturze pomieszczeń przeznaczonych do konsumpcji żywności,
- szatnie i toalety,
- wyposażenie (naczynia, meble oraz sztućce).
Reasumując pomimo swoistego niedosytu po wyroku TSUE, należy go poczytywać jako niewątpliwie korzystny dla branży gastronomicznej, pozwalający restauratorom opodatkowywać 5% stawką podatku VAT dokonywaną sprzedaż posiłków na wynos.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani szczegółowymi informacjami w odniesieniu do wskazanego powyżej zakresu, uprzejmie prosimy o kontakt.
Anna Kuleszyńska, Radca prawny, Doktor nauk prawnych, e-mail: a.kuleszynska@siw.pl
Powiązane
01.07.2024 / Aktualności
Natalia Dołowa o zaliczaniu wydatków na energię do kosztów kwalifikowanych dla dziennika Rzeczpospolita
29.02.2024 / Publikacje
Zmiany w amortyzacji budynków niemieszkalnych i budowli od 1 stycznia 2024 r.
19.02.2024 / Publikacje
Estoński CIT można wybrać przed zamknięciem ksiąg rachunkowych oraz sporządzeniem sprawozdania finansowego